House in Piazza D’Azeglio

Project Name: Casa in Piazza d'Azeglio
Location: Firenze, Italia
Completion Date: 2007
Professional Services: Conceptual Design and Technical Development as ASZ partners
Photos: Alessandro Soffietto

The apartment is located at the first floor of a highly significant historic building of Piazza d’Azeglio, in the very heart of the 19th century expansion of Florence. A typical 19th century layout: wide corridors and narrow service spaces. The project intends to revive these spaces by working on light and surfaces: walls are finished with a traditional lime called “grassello”; the parquet is a sophisticated oak blotched with lime with a ship-deck laying; restrooms are typified by custom calcareous stone elements. The double portal of the dining room is the matrix of the overall layout. It connects two rooms and shows the continuous row of windows facing the square. A meticulous study of systems and installations was needed to hide all undesired components: the air conditioning system, for example, is hidden through the lowering of the corridor’s ceiling. The risult is a formal cleannes and linearity that reflects comfort and quality.