Loft in Via dei Pilastri

Project Name: Loft Pilastri
Location: Firenze, Italy
Completion Date: 2010
General Contractor: Cogesim
Professional Services: Conceptual Design and Technical Development

The apartment is located in a narrow row-house in the historic center of Florence, inside an old craftsman’s studio. The challenge was to carve an apartment out of a long and narrow space with just one window, renouncing to vertical partitions which would blind out some rooms. Different spaces are defined by slight changes of height in order to bring natural light all the way through to the last room. The interior design is based on an elegant chromatic contrast. The general semantics is expressed by colors: white lime for the original elements, pre-existing walls, arches, vaulted roof. Black is used to distinguish the modern insert and the new glass and iron partitions.